‘Werknemertje pesten’ kost in hoger beroep nog meer geld

ChipSoft-baas Gerrit Mulder zag een werknemer na een burn-out ‘met een norse, verongelijkte houding’ terugkeren. In plaats van professionele begeleiding in te schakelen raakte hij zelf geïrriteerd. Die houding wordt nu afgestraft.

Na een uit de hand gelopen arbeidsconflict moet ChipSoft, de zorgsoftwaregigant van Quote 500-leden Gerrit en Hans Mulder, ruim twee ton betalen aan een voormalig werknemer. Het bedrijf ging in hoger beroep na een eerdere uitspraak van de kantonrechter, die ChipSoft veroordeelde tot een bonnetje van € 184.000. Maar dat hoger beroep pakt voor vader en zoon Mulder averechts uit. In plaats van minder, moet ChipSoft ruim €20.000 meer aftikken.

Dat blijkt uit een vorige week dinsdag gedane uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam, in handen van Quote.

Secretaresse Gerrit Mulder wil terugkeren

De thans 46-jarige vrouw werkte bij ChipSoft als directiesecretaresse en leidinggevende van de hr-afdeling. Ze stond in rechtstreeks contact met Gerrit Mulder, die op 79-jarige leeftijd nog altijd een van de directeuren is van het bedrijf.

In augustus 2021 meldt ze zich bij het Quote 500-lid met hoofdpijn, druk op de borst en duizelingen uit haar vakantie te zijn komen en door de stapel van binnengekomen emails ‘door de bomen het bos niet meer te zien’. In onderling overleg besluiten zij en Mulder dat ze langer vrijaf neemt. Na een kleine maand rust stellen ze onder begeleiding van de bedrijfsarts een plan voor re-integratie op.

Daarin moet niet alleen geformuleerd worden hoe de werknemer het werk kan oppakken, ook waar zij en ChipSoft samen naartoe werken. Kan de vrouw uiteindelijk terugkeren in haar oude functie? Mulder laat doorschemeren de vrouw niet meer de leiding over de personeelszaken te willen geven, omdat hij die functie na de burn-out als ‘te veelomvattend’ voor haar ziet. Zij mailt terug niet ‘fulltime uw assistente’ te willen zijn. Een advies van de bedrijfsarts om ‘professionele begeleiding’ in te schakelen, wordt door Mulder in de wind geslagen.

Vrouw beschuldigt Mulder van ‘werknemertje pesten’

Allengs groeit de irritatie aan beide zijden. Mulder ziet dat de vrouw met een ‘norse verongelijkte houding’ op de werkvloer rondloopt, slecht met collega’s communiceert en hem probeert te vermijden. Na een nieuwe ziekmelding is de maat op 23 februari voor hem vol. ‘Het asociale gedrag wat u vertoont is onaanvaardbaar. Dit probleem kunt u alleen oplossen. Met het niet verschijnen op het werk voor de uitvoering van uw werkhervatting werkt u niet mee aan uw re-integratie en zullen wij een loonsanctie opleggen’, mailt hij.

Die volgt op 1 april, als beide partijen al in gesprek zijn over ontbinding van het contract. Ze krijgt dan nog maar 70 procent van haar oorspronkelijke salaris en moet haar bedrijfsauto inleveren. Ondertussen weigert ChipSoft al haar een jaarlijkse loonsverhoging te geven, krijgt ze geen maandelijkse bonus uitbetaald en wordt in januari en maart het salaris op de allerlaatste dag van de maand uitbetaald, wat zeven of acht dagen later is dan normaal. ‘Werknemertje pesten’, vindt de vrouw dat.

Ook Gerechtshof beboet ChipSoft

In navolging van de kantonrechter ziet ook het hof ‘ernstig verwijtbaar handelen’ in de opstelling van Chipsoft. Mulder had eerder een professionele bemiddelaar moeten inschakelen om de angel uit het conflict te halen en heeft met de loonsancties ‘stress, frustratie, onzekerheid en een gevoel van onmacht’ bezorgt bij een van een burn-out herstellende werknemer.

De boete daarvoor? €45.000, wat de kantonrechter in gedachten had, vindt het hof te weinig: €65.000 is op zijn plaats. Ook krijgt de vrouw op haar te laat uitbetaalde salaris van januari en maart een opslag van 25 procent en niet 10 procent. Daardoor komt de totale te gireren som, die voor de rest uit niet betaalde salarissen en bonussen bestaat, uit op afgerond €205.000.

Dat moet Chipsoft leren, stelt het Gerechtshof in navolging van de kantonrechter. Allebei benoemen ze in hun oordeel dat de uitspraak een ‘afschrikwekkende werking’ moet hebben. Kan er ook nog wel bij voor vader en zoon Mulder. In de KRO-NCRV-documentaire Dodelijke Zorg spraken diverse ex-werknemers vorig jaar hun zorgen uit over de gang van zaken binnen het bedrijf.

Bron: Quote