Ontslag na uitmaken leidinggevende voor ‘fucking dictator’

Een medewerker van een drukkerij is op staande voet ontslagen, nadat hij zijn leidinggevende de huid vol schold. De werknemer, die de manager onder meer uitmaakte voor ‘fucking dictator’, stapte naar de rechter om een ontslagvergoeding te eisen. Die kreeg hij niet.

De 30-jarige man werkte sinds de zomer van 2018 bij een Noord-Hollandse drukkerij die is gespecialiseerd in groot formaat reclamedrukwerk. Eind 2019 kreeg hij knallende ruzie met zijn leidinggevende.

‘Idioot’

De man had toestemming om even snel voor zijn auto naar de garage te gaan. Maar toen zijn printmachine langer onbemand bleef, bleek dat hij niet alleen naar het autobedrijf was. De man was samen met zijn vriendin zijn spullen aan het sorteren die hij had opgeslagen bij het bedrijf.

Toen de leidinggevende dat zag, wees hij de vriendin van de man de deur. Niet veel later zou de medewerker in de fabriekshal agressief op de leidinggevende zijn afgestormd. Vervolgens schold hij hem in het bijzijn van andere collega’s op een paar centimeter van zijn gezicht de huid vol. Daarbij zou hij de man hebben uitgemaakt voor ‘idioot’ en ‘fucking dictator’.

Ontslag op staande voet

Toen de medewerker ook na afzondering in een vergaderruimte niet kalmeerde, stuurde zijn leidinggevende hem naar huis. Vervolgens liet het bedrijf de man weten dat hij op staande voet was ontslagen.

Daarmee nam de werknemer geen genoegen. Hij stapte naar de rechter om het ontslag op staande voet ongedaan te maken. Op die manier zou hij aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. Hij wilde niet meer terugkeren bij de drukkerij, maar eiste wel ontslag- en schadevergoedingen van bijna 10.000 euro.

Claim 10.000 euro

De man gaf toe dat er een ‘onaangename stemming’ was ontstaan en dat hij boos was, maar volgens hem was dat de schuld van zijn leidinggevende.

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Haarlemse kantonrechter het niet met hem eens is.

Volgens de rechtbank staat het vast dat de werknemer ongeoorloofd afwezig was op zijn werkplek en dat hij zijn leidinggevende op luide toon uitschold. “De kantonrechter is van oordeel dat dergelijk gedrag niet door de beugel kan”, aldus de uitspraak.

Niet door de beugel

Daarbij woog mee dat de werknemer na de eerste confrontatie nog een kwartier buiten was, waardoor hij voldoende tijd had om bij zinnen te komen. “Kennelijk heeft hij die tijd alleen gebruikt om zichzelf nog eens op te laden om zijn leidinggevende in het bijzijn van collega’s de huid vol te schelden”, constateert de kantonrechter.

Daarom mocht de drukkerij de medewerker op staande voet ontslaan. Het bedrijf hoeft de man geen ontslag- of schadevergoedingen te betalen.

Bron: RTL nieuws