Na twaalf jaar heeft de rechter geoordeeld.

Het pestgedrag van Nestlé-werknemers was vernietigend voor de carrière van de topvrouw, die na haar ontslag op 55-jarige leeftijd met pensioen moest.

Na twaalf jaar is er eindelijk een eind gekomen aan de juridische strijd tussen voedingsgigant Nestlé en oud-werknemer Yasmine Moterjemi. Het oordeel van de Zwitserse rechtbank? Motarjemi, voormalig hoofd voedselveiligheid bij Nestlé, heeft recht op een schadevergoeding en de waarde van een flink aantal loonstrookjes.

Negen jaar loon en een schadevergoeding

De Zwitserse krant Tages-Anzeiger meldt dat het alles bij elkaar opgeteld gaat om een bedrag van €2 miljoen. Dat bedrag bestaat uit een schadevergoeding en negen jaar loon. De strijd tussen Nestlé en hun voormalig hoofd voedselveiligheid begon in 2011, een jaar nadat de topvrouw werd ontslagen.

De oud-werknemer klaagde Nestlé aan omdat ze zich in diskrediet gebracht en vernederd voelde door Nestlé-werknemers. Het pestgedrag van haar collega’s begon volgens Motarjemi in 2006, nadat ze waarschuwingen over voedselveiligheid signaleerde. In 2010 werd de vrouw uiteindelijk ontslagen. Dat zorgde voor dusdanig psychische schade dat de inmiddels 67-jarige Motarjemi na haar ontslag op 55-jarige leeftijd een arbeidsongeschiktheidspensioen moest aanvragen.

Nestlé komt om z’n loontje

De advocaat van de voormalig topvrouw, Mathilde Bessonnet, stelt dat uit het vonnis blijkt dat de rechtbank erkent dat – zoals Motarjemi zelf ook beweert – haar carrière was vernietigd en Nestlé als werkgever daar verantwoordelijk voor is. ‘Nestlé moet mijn cliënt de gehele gederfde loonsom met terugwerkende kracht betalen, vanaf het moment van beëindiging tot aan de pensionering,’ zegt Bessonnet tegen de Zwitserse krant.

Volgens Motarjemi draaide de rechtszaak tegen haar voormalig werkgever nooit om het geld dat ze door haar ontslag en arbeidsongeschiktheid was misgelopen: ‘Ik wilde dat een rechtbank het onrecht erkende dat mij was aangedaan.’

Nestlé gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de Zwitserse rechtbank. Het bedrijf bevestigde het compensatiebedrag dat ze Moterjemi verschuldigd zijn niet, maar lieten wel via een woordvoerder weten: ‘We betreuren oprecht de bijna 12 jaar durende rechtszaak en willen deze juridische zaak definitief afsluiten.’

Bron: Quote