De nieuwe werkgever van een 30-jarige man die eerder bij bankbiljettendrukker Joh. Enschede 375.000 euro achterover drukte, mag de werknemer ontslaan omdat hij niet de waarheid sprak over de diefstal. Wel strijkt de man nog bijna 16.000 euro aan salaris en ontslagvergoeding op.
De man werkte voorheen als plaatsvervangend teamleider voor de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé, die destijds onder meer eurobankbiljetten maakte.
Onderbroek
In die functie slaagde hij er begin 2017 in om twee miljoen euro aan vers gedrukte bankbiljetten van 50 euro naar een onbewaakte opslagruimte te brengen. Daarvan wist hij vervolgens 375.000 euro naar buiten te smokkelen door biljetten beetje bij beetje in zijn onderbroek te doen.
Toen de drukkerij de dozen met het resterende geld ontdekte, liep de man tegen de lamp. Ook vond het bedrijf nog eens 50.000 euro in zijn tas in de kleedruimte. De drukkerij ontsloeg de man en deed aangifte.
Het grootste deel van het geld is nooit teruggevonden. Eind april werd de werknemer veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Tegen die uitspraak ging de man in hoger beroep. Volgens hem stal hij het geld onder druk van zijn oom en hield er zelf niets aan over.
Nieuwe baan
Nu blijkt dat de man na zijn ontslag bij Joh. Enschedé en twee uitzendbanen in de zomer van 2018 aan de slag ging bij het automatiseringsbedrijf Future Connections in Etten-Leur.
Begin 2021 schrok zijn nieuwe werkgever zich een hoedje, toen het openbaar ministerie voor 375.000 euro loonbeslag legde wegens betrokkenheid bij strafbare feiten.
Daarop vroeg de werkgever de man om opheldering. De werknemer vertelde dat het een strafzaak betrof tegen een ex-zwager van hem, waarbij hij ten onrechte door dat familielid zou zijn beschuldigd. Hij beweerde zelf niets met die zaak te maken te hebben.
Veroordeling
Daarmee nam de werkgever aanvankelijk genoegen. Toen het bedrijf afgelopen mei vroeg naar de ontwikkelingen in de strafzaak, vertelde de man dat hij inmiddels was veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar daartegen in hoger beroep te zijn gegaan.
Toen zijn nieuwe werkgever het vonnis las, bleek dat de man wel degelijk zelf de bankbiljetten had gestolen. Daarop zette het bedrijf hem op non-actief, en stapte naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te kunnen ontbinden.
Geschonden vertrouwen
Volgens het automatiseringsbedrijf is het vertrouwen in de werknemer onherstelbaar beschadigd, omdat hij niet de waarheid vertelde over de strafzaak.
Zelf vindt de werknemer dat hij niet ontslagen mag worden. De man erkent bij zijn vorige werkgever ‘een eenmalige misstap’ te hebben begaan, maar zegt in nieuwe baan uitstekend te functioneren en niets fout te hebben gedaan.
Weer aan de slag
Hij zegt dan ook geen belemmering te zien om weer voor het automatiseringsbedrijf aan de slag te gaan. Ook voerde hij aan dat zijn werkgever niets heeft gedaan om de vertrouwensbreuk te herstellen.
In het geval dat hij toch zou worden ontslagen, eiste de man een transitievergoeding van bijna 4000 euro en een vergoeding wegens onterecht ontslag van bijna 35 duizend euro.
Toch op straat
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat het automatiseringsbedrijf de man toch op straat mag zetten.
De kantonrechter concludeert dat de man bij zijn aantreden waarschijnlijk wel heeft gezegd dat hij vanwege een lopende strafzaak geen ‘verklaring omtrent gedrag’ kon krijgen, maar daarbij de ernst van die zaak heeft verzwegen. Dat is volgens de rechter op zich nog geen reden voor ontslag.
Sleutelrol
Wel oordeelt de kantonrechter dat de man in zijn verklaring over het loonbeslag loog over zijn betrokkenheid bij de zaak.
“De werknemer koos ervoor om te verklaren dat hij er niets mee te maken had, terwijl hij een sleutelrol speelde bij een ernstig misdrijf tijdens dienstbetrekking bij een vorige werkgever”, aldus de kantonrechter. Daarmee schond hij het vertrouwen van zijn nieuwe werkgever zo ernstig, dat die hem daarom mag ontslaan.
Het bedrijf mag de man in oktober op straat zetten. Dat betekent dat de werknemer de vijf maanden salaris sinds zijn schorsing mag houden. Dat gaat om een bedrag van zo’n 12.000 euro.
Recht op transitievergoeding
Ook moet het bedrijf de werknemer een transitievergoeding van 3800 euro betalen, omdat hij tegenover zijn nieuwe werkgever volgens de kantonrechter niet ‘ernstig verwijtbaar’ handelde.
Directeur Julien Beenakkers van het automatiseringsbedrijf en de advocaat van de werknemer willen geen toelichting op de zaak geven.
Bron: RTL.nieuws