Geen transitievergoeding voor werknemer die passende functie weigert

Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde onlangs dat de werkneemster die in het kader van een reorganisatie een andere passende functie weigerde, haar recht op een transitievergoeding verspeeld had.

De werkneemster in kwestie was al bijna 20 jaar bij de werkgever in dienst als kwaliteitsmedewerker toen zij te horen kreeg dat haar functie zou komen te vervallen. De werkgever bood haar tweemaal een functie aan die de werkneemster in de dagdienst zou kunnen vervullen. De werkneemster weigerde beide functies omdat zij per se in de ploegendienst werkzaam wilde zijn. Op die manier zou zij samen met haar echtgenoot, die eveneens in ploegendienst werkte, naar het werk kunnen rijden.

Uiteindelijk bood de werkgever haar de functie van productiemedewerker aan, een functie die in ploegendienst vervuld kon worden. Toen de werkneemster ook deze functie weigerde, besloot de werkgever om de werkneemster geen transitievergoeding te betalen.

Aangeboden functie was passend

Zowel de kantonrechter als ook het gerechtshof stelden de werkgever in het gelijk. Er was volgens de rechters sprake van een passende functie. De werkneemster had deze functie moeten accepteren en door dit niet te doen handelde zij ernstig verwijtbaar, aldus de rechters.

Het verweer van de werkneemster dat de werkgever haar enkel deze functie had aangeboden om het dienstverband zonder transitievergoeding te kunnen beëindigen vinden de rechters de niet geloofwaardig. De werkneemster blijft dus met lege handen achter.

Deze uitspraak laat zien dat een werknemer een groot risico loopt als hij of zij, na het vervallen van de eigen functie, een passende alternatieve functie weigert.

Bron: Ontslag.nl