Concurrentiebeding is vaak tikkende tijdbom

Zeker 3 miljoen Nederlanders hebben er een, vrijwel niemand die zich erom bekommert. Totdat het te laat is. Jaren na een dienstverband zorgt het concurrentiebeding vaak voor een hoop ellende. ‘Dan ga je uit elkaar, blijk je er opeens een te hebben en dan ben je zuur.’

Multimiljonair Henk van den Berg staat al dertien jaar in ring. Eerst tegenover graanreus Louis Dreyfus, thans kruist hij de juridische degens met baggeraar Boskalis, van de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm.

Oorzaak is zijn concurrentiebeding, een schijnbaar betekenisloze paragraaf in een overeenkomst die Van den Berg zoveel jaar geleden tekende met de nieuwe eigenaar van zijn oude sleepdienst. Nu dreigt een claim van wel €15 miljoen, alleen maar omdat hij zijn zoon hielp met het opzetten van diens eigen sleepdienst.

De beveiliger van Lidl en de topvrouw van Hema

Van den Berg, eigenaar van landgoed Het Buitenland in Heerjansdam, is niet de eerste en zal zeker niet de laatste zijn die over zijn concurrentiebeding struikelde. Denk bijvoorbeeld aan Hema-topvrouw Saskia Egas Reparaz of Aegon-topman Lard Friese, die ook botsten met hun voormalige werkgevers.

Maar het gaat lang niet altijd om topbanen en dito salarissen. Ook een beveiliger van Lidl of een hamburgerbakker van Wendy’s bleken, tot hun schrik en ellende, een concurrentiebeding te hebben dat hen belette elders aan de bak te gaan.

3,1 miljoen Nederlanders met een beding

Sterker: meer dan 3,1 miljoen Nederlanders hebben een dergelijk beding in hun arbeidscontract. Op een beroepsbevolking van 8,4 miljoen is dat meer dan een op drie. Het concurrentiebeding is 115 jaar geleden in de wet vastgeklonken, zelden tot nooit aangepast, en is vaak een tikkende tijdbom.

Of zoals Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden en advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek, het stelt: ‘Je stapt in het huwelijksbootje. Het is allemaal pais en vree, het is voor de eeuwigheid. Maar als je uit elkaar gaat blijk je opeens een concurrentiebeding te hebben en dan ben je zuur.’

Bron: Quote