Bakfietsfabrikant Babboe mag klokkenluider niet ontslaan van rechter

Babboe heeft geprobeerd om een monteur te ontslaan nadat hij had geprobeerd meerdere misstanden aan te kaarten. Maar de rechter vindt dat de bakfietsfabrikant de werknemer niet mag ontslaan, meldt RTL Nieuws.

De monteur zag in 2021 en 2022 regelmatig gebreken aan fietsen voorbijkomen. Deze misstanden kaartte hij aan bij leidinggevenden binnen Babboe, maar daar werd nauwelijks iets mee gedaan. De werknemer werd de mond gesnoerd en weggezet als moeilijke werknemer.

Volgens Babboe veroorzaakte de werknemer conflicten en zorgde hij voor escalatie. Het bedrijf wilde de monteur daarom ontslaan en stapte om die reden naar de rechter. De monteur vond juist dat hij slecht werd behandeld, omdat hij de problemen benoemde. Babboe wilde niets van die problemen horen.

Dinsdag was de uitspraak in de zaak. De rechter is het met de werknemer eens en oordeelt dat hij niet mag worden ontslagen.

Toezichthouder NVWA constateerde enkele weken terug dat frames van honderden Babboe-bakfietsen waren gebroken. Daarom moest de fabrikant een groot deel van de bakfietsen terugroepen en werd ook de verkoop voorlopig stilgelegd.

Babboe zou weinig doen met de verschillende meldingen over onveiligheid, vertelden twaalf medewerkers eerder aan RTL Nieuws.

Bron: NU.nl